Jeroen Hoek

‘Pas op latere leeftijd kreeg ik last van mijn oogafwijking’

Jeroen Hoek, 39 jaar, woonachtig in het idyllische Hichtum, is een hardwerkende man die met beide benen aan de grond staat. Het trotse vaderschap van twee kinderen en zijn nieuwe job als planner bij een zuivelbedrijf in Heerenveen, staan voor deze ‘oprjochte Frysk’ centraal in het leven. Voorheen werkzaam in ploegendiensten, heeft Jeroen sinds een half jaar zijn baan als procesoperator gelaten voor wat het is om zodoende meer tijd met zijn kinderen door te kunnen brengen.

Een ‘afwijkende’ oplossing

Behalve dat Jeroen geboren is met een afwijkend oog, had hij voorheen geen tot weinig last van slecht zicht. ‘Mijn goede oog compenseerde het slechte’, geeft hij aan. Pas twee jaar geleden merkte hij dat zijn afwijking voor kleine problemen begon te zorgen. ‘Het oog begon wat meer te trekken bij vermoeidheid en intensieve belasting als lezen en computerwerk, een vervelend gevoel en erg belastend’, aldus Jeroen. ‘Boddeüs heeft mij toen voorzien van mijn eerste bril. Een zeer geslaagde aankoop. De specialist hield gelijk rekening met mijn afwijking. De onderkant van het glas is ietwat anders geslepen dan bij een normaal leesgedeelte. Dit bood direct enorm veel verlichting tijdens kijkinspanningen. Vakmanschap!’

De upgrade

Nu, twee jaar later, gaat Jeroen voor zijn tweede montuur. Ditmaal met een duidelijke wens. ‘Merken zeggen mij niet zoveel’, deelt hij mee. ‘Ik wilde een goede, stijlvolle vervanging hebben van mijn oude bril, die past bij mijn uiterlijk. Daarbij heeft functionaliteit mijn voorkeur. Met name zocht ik iets met weinig gewicht.’ Een enkel moment later krijgt Jeroen het nieuwe model van Orgreen Quantum onder ogen. Een 3D geprinte (jawel) combinatie van titanium en polyamide. ‘Boddeüs luistert, want het was in één keer goed. Dit is precies wat ik in gedachte had. Een prachtig ultralicht model met een hoop flexibiliteit. Soms merk ik niet eens meer dat ik een bril draag. Last van mijn oogafwijking behoort tot het verleden.’

Fotograaf: Almar Setz


Mw. Boersma

‘Ik had er zelf geen erg in dat ik weinig meer door mijn bril zag. De glazen waren zo dof als matglas.’

Mevrouw Boersma uit Koudum draagt al 11 jaar dezelfde bril. ‘Niet uit zuinigheid’, zegt ze zelf. ‘Ik kon maar geen andere leuke bril vinden!’.

Meer huizen dan brillen

Mevrouw Boersma verruilt makkelijker van huis dan van bril, zo lijkt het. Met haar 76 jaar hebben zij en haar man op diverse plekken in Nederland gewoond. Als het jongste kind de ouderlijke woning in Ede definitief de rug toekeert, besluit het echtpaar terug naar Friesland te gaan. Het stel verhuist naar Koudum dat op een steenworp van Elahuizen ligt, de geboorteplaats van mevrouw Boersma.

Boddeüs Sneek

De wegen van Boddeüs en mevrouw Boersma kruisen elkaar via de zus van. ‘Ik was al heel lang op zoek naar een nieuwe bril. Winkel na winkel, heb ik bezocht. Het mocht niet zo zijn.’. Na het wegleggen van het zoveelste montuur, geeft mevrouw Boersma de moed op. ‘Ik heb gewoon geen brillenhoofd’. Ze verzoent zich met het lot dat zij en haar 11 jaar oude bril tot in de eeuwigheid met elkaar verbonden zijn. Maar dan zegt haar zus dat ze eens bij Boddeüs in Sneek moet kijken.

Je gelooft het niet

In Sneek wordt mevrouw Boersma opgevangen door Rosalie (opticien) en Mirjam (styliste). ‘Dat u daar nog door kunt zien’, zegt Rosalie. ‘Zelf had ik er geen erg in, maar de glazen waren zo dof als matglas’, zegt mevrouw Boersma lachend. Wanneer de dames beide een montuur pakken, weet mevrouw Boersma dat het wederom een verloren middag gaat worden. ‘Waar zij mee komen, is zo anders dan mijn vertrouwde bril. Dit gaat me niet staan. Ik zet een op, kijk naar mijn spiegelbeeld en je gelooft het niet: het staat goed! En die andere. Ook die staat goed!’

Mevrouw Boersma wil meteen een keus maken. Voor Rosalie en Mirjam is dat te snel. ‘We gaan nog even door.’. Uiteindelijk liggen er vijf monturen waaruit unaniem voor detzelfde wordt gekozen. ‘Ik ben er zo blij mee! Wat een verschil. De eerste uren had ik hoofdpijn omdat ik opeens zo scherp zag! Maar iets wat beter is, went snel.’.

Fotograaf: Almar Setz


Rudy van der Noord
Kindercoach
Onderwijzeres in het basisonderwijs

‘Bij Boddeüs ben je even heel bijzonder’

‘Ik zocht al meer dan een jaar naar een nieuwe bril. Toen ik vanuit de kapper langs Nelleke Mulder reed, zag ik Optiek Boddeüs en dacht: Laat ik hier maar even naar binnengaan. Ik was erg verrast, want ik kreeg een hartelijke ontvangst, prima koffie en een uitgebreide kleur- en gezichtsanalyse. De styliste liet met kleurdoeken zien, welke kleuren bij mij pasten en de vorm van mijn gezicht werd geanalyseerd. Daarna pakte ze 5 brillen en die stonden me allemaal heel goed. De eerste die ik koos om op te zetten, is de bril die het uiteindelijk is geworden en ik ben er heel blij mee.

De oogmeting was nauwkeurig en vakkundig en verliep heel plezierig. Ik kreeg verhelderend glasadvies over de verschillende mogelijkheden van multifocale glazen. Bij het ophalen werd ik uitgenodigd voor make-up advies. Hierop heb ik inderdaad mijn oogmake-up aangepast.
Ik moet zeggen dat je je bij Boddeüs even heel bijzonder voelt. Je krijgt expliciet aandacht en je wordt heel serieus genomen. Het meest verrassende compliment over mijn nieuwe bril kreeg ik tijdens mijn hobby, bij de intocht van Sinterklaas. Toen riep een mevrouw: “Oh, Piet, wat heb jij een mooie bril!”.’

Fotograaf: Almar Setz


Petra Visser
Docent Verpleegkunde Friesland College in Leeuwarden

Een goede bril kiezen is niet zo eenvoudig

Bij Boddeüs was de eerste meteen de beste

‘Een vriendin van mij was voor een zonnebril bij Boddeüs geweest en omdat zij enthousiast was, ben ik daar ook heen gegaan. Na 5 jaar was ik wel toe aan een andere bril. Bovendien had ik last van mijn ogen bij het werken met de computer.

Net als veel mensen, vind ik het lastig om een keuze te maken voor een mooie bril en heb dat ook direct gezegd. Nadat de styliste met een kleur- en gezichtsanalyse de kleuren en de vorm van het montuur had bepaald, kwam ze terug met 10 monturen.De eerste uit het doosje was meteen de beste. Een hele andere kleur dan voorheen. Ik sta voor de klas en dan moet je, vind ik, representatief zijn. Mijn vorige bril was zwart en een beetje streng, deze is veel vriendelijker in het gezicht. Het klopt gewoon.

De bril blijft heel goed zitten en met de Varilux glazen kan ik prettig werken achter de computer. Ik heb ook geen last met traplopen, want dat hoor je ook nog wel eens van mensen die multifocale glazen hebben. In mijn vorige bril zaten achteraf gezien eigenlijk niet de juiste glazen. Hierdoor moesten mijn ogen heel hard werken, vandaar dat ik last kreeg met mijn ogen. Om er zeker van te zijn dat er geen andere oorzaak was, hebben ze bij Boddeüs ook tweemaal een droge ogen test gedaan. Hieruit bleek dat ik wel enigszins last heb van droge ogen, maar dat verschilt per weertype en de luchtvochtigheid in huis. Het leuke na mijn ervaring met de kleuranalyse is dat ik nu kleren koop, die matchen met mijn bril. Hierdoor komt mijn bril nog mooier uit.’

Fotograaf: Almar Setz


Betsy van den Berg
Medewerker klantservice Hema

Deze modieuze bril past echt bij mij!

‘Als je jezelf erop betrapt dat je in de krant plaatjes zit te kijken, met mijn smartphone in de supermarkt foto’s moet maken om zo de tekst te kunnen lezen, dan wordt het tijd voor multifocale glazen. Omdat ik destijds een geweldig leuke bril via een kleur-, make-up en briladvies workshop bij Nelleke Mulder had uitgezocht, ben ik opnieuw naar Boddeüs in Sneek gegaan.

De stylistes van Boddeüs weten bij binnenkomst eigenlijk al welke bril ze voor je uitkiezen. Zij hebben neus voor stijl en oog voor detail. Onder het mom van ‘Ik zie het wel’, ben ik gaan zitten. De styliste gaf mij een montuur en zei: ‘Dit is een bril die heel goed bij je past’, ik zette hem op en dacht meteen ‘Die oude bril kan weg.’ Je gezicht verandert naarmate je ouder wordt en dit montuur maakt mij veel vriendelijker, de kleur sluit goed aan bij mijn gezicht. Ik mocht twee monturen mee naar huis nemen om ze ook aan het thuisfront en collega’s te laten zien. Toch wist ik diep in mijn hart al, welke het zou worden, de meest modieuze bril!

Ik was na de workshop al een vaste afnemer van de make-up die ze in de winkel verkopen, maar bij het ophalen van de nieuwe bril heb ik opnieuw make-up advies gekregen. Met de nieuwe make-up die ook is aangepast aan mijn bril, kan ik mijn ogen nog meer laten sprankelen. Ik wil graag dat dingen matchen, mijn sieraden, make-up, kleren, schoenen en dat kan helemaal met mijn bril. Omdat ik voorheen af en toe de bril droeg, moest ik wel even wennen aan de Varilux glazen. Nu draag ik mijn bril continu en zie echt alles scherp en kan prima lezen.’

Fotograaf: Almar Setz


Laura Kingma
Citylead bij Swapfiets in Groningen

Laura ging als eerste naar Boddeüs

DEZE BRIL PAST ECHT GOED BIJ MIJ!

Laura: ‘Ik draag lenzen maar omdat mijn ogen ’s avonds wel eens droog aanvoelden, wilde ik een bril. Daarnaast vind ik het leuk om mijn lenzen af te wisselen met een bril. Ik was getipt door mijn moeder, een vriendin van haar had goede ervaringen met de kleur- en gezichtsanalyse bij Boddeüs. Daarom ben ik ook gegaan. Ik vind het belangrijk dat er gericht gekeken wordt naar wat je wel en niet staat. Bij Boddeüs krijg je advies van een expert, die neemt je hierin mee.

Met de kleur- en gezichtsanalyse krijg je echt nieuwe inzichten over wat wel goed staat en wat niet. De kleurdoeken laten dit direct zien. Ik had niet gedacht dat ik met zo’n drukke bril weg zou gaan, maar deze is dus echt heel mooi. De oogmeting was ook verrassend: veel uitgebreider dan ik gewend was. En wat ook opviel: Boddeüs is echt een hele mooie zaak waar je rustig kunt rondkijken, heel toegankelijk.

Omdat ik in Groningen woon, is de bril van te voren afgesteld en toen hij klaar was, is de bril naar mij opgestuurd. Mensen zagen meteen dat ik een nieuwe bril had. De reacties waren allemaal positief. Deze bril past dus echt goed bij mij.’

Fotograaf: Almar Setz


Linda Kingma
studeert Fystiotherapie in Groningen

De eerste bril voor Linda

ALLEEN MAAR POSITIEVE REACTIES

Linda: ‘Omdat mijn zus Laura zo’n leuke bril had, ben ik ook naar Boddeüs gegaan. Bij de kleur- en gezichtsanalyse zit je voor een spiegel en dan krijg je kleurdoeken om je heen. Ik kwam erachter dat bepaalde kleuren beter bij mijn gezicht passen dan andere kleuren. Hierna pakte de styliste een stuk of tien monturen. Ze gaf duidelijk aan waarom de ene bril wel bij mij staat en de andere niet. Uiteindelijk is het een veel drukkere bril geworden dan ik had verwacht: eentje met drie kleuren en een print.

Ook was dit mijn allereerste bril en dan denk je: ‘Wanneer zet ik hem op, hoe gaan mensen reageren?’ Ik heb alleen maar positieve reacties gehad. En tot op de dag van vandaag ben ik er super blij mee!

Toen ik de bril ging ophalen kreeg ik ook make-up advies. Heel nuttig, want ik weet nu welke kleuren het beste bij mijn nieuwe bril passen en hoe ik mij het mooiste kan opmaken.’

Fotograaf: Almar Setz


Inge Kingma
studeert Verpleegkunde in Groningen

Inge had veel hoofdpijn

EEN NIEUWE BRIL WAS DE OPLOSSING

Inge: ‘Omdat Laura en Linda zulke mooie brillen hadden, ben ik ook naar Boddeüs gegaan. Ik had zelf al een bril, maar vaak last van hoofdpijn en bij het autorijden begon hij te irriteren. Toen ik aan het einde van de dag binnenkwam gaf de opticien aan dat mijn bril niet goed aansloot en dat ik daarom waarschijnlijk klachten had.

De kleur- en gezichtsanalyse vond ik heel prettig en de styliste was eerlijk tegen mij. Toen ik zei: ‘Deze bril staat me goed’, vertelde de styliste: ‘Nee, deze kan echt niet want je ogen staan niet in het midden van de glazen’. Je kunt een bril wel mooi vinden, maar hij moet zeker bij je passen. Er kwamen twee brillen uit het advies, die mocht ik zo meenemen naar huis om te laten zien en om bij alle soorten lichtinval te bekijken.

Uiteindelijk heb ik deze bril gekozen en hij bevalt heel goed. Hij zit heel lekker en ik heb geen dag meer hoofdpijn gehad. Ik draag hem nu ook continu. De reacties zijn heel positief, ik heb niet een te overduidelijk aanwezige bril, maar wel plezierig opvallend. Ik ben er heel blij mee.’

Fotograaf: Almar Setz


Johan Boomsma
Boomsma Shipping – Sneek

Ik ben heel zuinig op mijn ogen

‘Tien jaar geleden had ik al een Lindberg bril, die was echt geweldig. Mooi licht en niet opvallend. Nu heb ik er dus weer een. Dit keer met multifocale glazen. Dat is te danken aan de boekjestest, die pakte net iets anders uit dan ik had verwacht. Ik dacht dat ik de kleine lettertjes nog wel goed kon lezen, maar met voorzetglaasjes keek ik plotseling een heel stuk beter. Dat krijg je dus met mijn leeftijd. Op een gegeven moment wordt het verschil tussen plus en min te groot. Op advies van de opticien ben ik met multifocale glazen begonnen en hier heb ik geen seconde spijt van.

Ook kreeg mijn oude trouwe Lindberg bril een praktische make-over. In het montuur heb ik computerglazen laten zetten en nu is het mijn desktopbril. Dat is echt beter voor mijn ogen en mijn houding.

Voor het sporten heb ik nu ook een ideale oplossing. Ik doe aan vliegvissen, zeilen en af en toe voetbal. Dan draag ik lenzen. Omdat ik snel last heb van irritatie aan de ogen, wil ik de kans op infectie minimaal houden. Dat kan met daglenzen. In combinatie met mijn zonnebril van Serengeti heb ik het ideaal voor elkaar bij het vliegvissen, want door de ontspiegelende glazen zie ik alles echt fantastisch. Serengeti is natuurlijk top of the bill, dan heb je echt wat.

Al met al vind ik de combinatie van bril en daglenzen echt perfect. Bij Boddeüs, zowel in Franeker als Sneek, is hebben ze echt kijk op je ogen en wat het beste bij je past. De service en het advies is ongekend. Als je zuinig op je ogen bent en met de ideale bril of lenzen naar huis wilt, kun je gerust naar Boddeüs gaan.’

Fotograaf: Almar Setz