Het nieuwe horenHet hoortoestel van nu is een knap staaltje techniek en de ontwikkelingen gaan snel. Zelfdenkende hoortoestellen, bediening via de smartphone, horen van navigatie en telefoongesprekken rechtstreeks in het oor.

Martin Dijkstra, audicien: ‘Bij een hoortoestel denken mensen nog steeds aan dat grote, lelijke ding achter het oor en het piepen als de batterij leeg is. Dat is echt verleden tijd. Het kleinste hoortoestel past volledig in het oor en de wat grotere toestellen zijn mooi vormgegeven en in verschillende kleuren te verkrijgen. Maar dat is uiterlijk. Waar het uiteindelijk om gaat, is of je goed kunt horen. Dit is maatwerk; met andere woorden, in welke omstandigheden heeft iemand welk geluid nodig. Zit je op de fiets dan wil je geen ruis in je oren. Tijdens het bellen, moet de focus op het telefoongesprek liggen en niet op de omgeving. In een overleg of als je voor een groep staat, wil je de onderlinge gesprekken ook goed kunnen volgen. Bij veel toestellen stel je de gewenste situatie tegenwoordig via de smartphone in.

Het nieuwste hoortoestel gaat nog een stap verder. Dit hoortoestel is zelflerend. Door volstrekt anoniem de data van gebruikers te verzamelen, ‘weet’ het hoortoestel wat de perfecte hoortoestand is. Het toestel anticipeert op de situatie/omgeving waarin de drager zich bevindt en stelt zichzelf daar op in. Dit is het ultieme horen omdat je de aanwezigheid van een hoortoestel in je oren simpelweg vergeet. De nieuwste hoortoestellen beschikken nu ook over een accu die je ’s avonds in een houder oplaadt. Voor dragers met een druk sociaal leven, zijn er speciale versterkers die door anderen worden gedragen of die centraal in een ruimte worden gezet. Al met al zijn er veel mogelijkheden voor iedereen die een hoortoestel nodig heeft of die toe is aan een upgrade.’

Maak een afspraak als je meer wilt weten over deze nieuwe ontwikkelingen. Wij leggen het je graag uit, tel. 0517 39 20 01*.