Marieke Vinckers

Een nieuw (geh)oor!

“Waarom doe je het raam dicht?”, vroeg ik. “Hóór je dat niet dan?” Buiten bleek een brassband te staan blazen. Hiermee begon tien jaar geleden bij Boddeüs mijn zoektocht over wat er met mijn gehoor mis was. Een scan wees uit dat mijn gehoorverlies kwam door Otosclerose. Een progressieve aandoening waarbij overmatige botgroei de trilling tussen de gehoorbeentjes onmogelijk maakt. Het is operabel, maar ik zag het destijds niet zitten. Het oor openen om in die gehoorbeentjes te gaan boren… mij te spannend!

De situatie thuis werd door de jaren heen steeds hilarischer. “Mika, ik heb dorst.” “Wat? Wil je een worst?” Steeds minder verstond ik. Mijn meest uitgesproken zin was: “Sorry, wat zeg je?” Vrij vermoeiend. Hoe bekwaam ik ook was geraakt in liplezen; na mijn yogasessies verstond ik vrijwel niemand. Schemerige ruimte en kaarslicht: ik zag geen mond bewegen en hoorde niet waar het geluid vandaan kwam.

Uiteindelijk kwam ik weer terug bij Boddeüs voor een gehoorapparaat. Echter, de audicien adviseerde me toch nog eens operatie te overwegen. In Assen kwam ik terecht bij een zeer bekwame KNO-arts die mijn oor opende. Letterlijk en figuurlijk. Hij bracht stijgbeugel-prothese in het oor. Toen ik uit narcose kwam, zei de verpleegkundige: “Ah, daar ben je weer!” De tranen sprongen me in de ogen. “Wat klink je mooi!”, riep ik. En direct daarna: “Oh! Wat klink ik zelf mooi!” Het geluid is ineens rond.

Ik hoor alles nu stereo. Ik kan het niet anders omschrijven dan een wonder – EN een feest! Boddeüs, ik wil jullie danken voor het advies dat jullie mij gaven. Niet zomaar een duur gehoorapparaat verkopen, maar inschatten wat het beste is voor iemand. Dat raakt me. Het laat precies zien dat jullie je werk met passie doen. Eerder heb ik dat al ervaren toen ik een prismabril geadviseerd kreeg, waardoor mijn evenwicht verbeterde. Door de operatie is er een wereld voor me opengegaan. Ik heb een nieuw oor, zo voelt het echt.

Fotograaf: Joan van de Brug


Yvette Boterhoek

Yvette (13) is slechthorend: ‘Ik heb geen Apple Airpods nodig om draadloos naar muziek te luisteren’

Yvette Boterhoek uit Sint Annaparochie wist als kleuter al dat ze minder goed hoorde dan haar klasgenootjes. ‘Mijn vriendinnetjes herhaalden standaard wat juf net had gezegd en ik was altijd moe omdat ik extra goed moest opletten.’

We noemen het slechthorend. Maar op een schaal van: licht-matig-slecht, is het gehoor van Yvette eerder matig dan slecht. Om die reden draagt Yvette pas sinds drie jaar gehoorapparaatjes. ‘Op de basisschool kon ik me redelijk redden’, zegt Yvette. ‘De juffen en meesters hielden er rekening mee en wat ik niet verstond, herhaalden mijn klasgenootjes voor mij.’. De overgang naar het voortgezet onderwijs en met name naar een erg drukke klas, zorgt dat een hulpmiddel niet langer uit kan blijven. Het audiologisch centrum ‘Pento’ in Leeuwarden adviseert Yvette daarop niet één, maar twee hooroplossingen.

Roger!

Naast de gehoorapparaatjes krijgt Yvette een ‘Roger-pen’ als ondersteuning. ‘Die is echt cool’, vertelt Yvette thuis aan de keukentafel. ‘Dit is ‘m’. Wat de vrolijke tiener laat zien, heeft inderdaad het voorkomen van een vulpen die de docent om de hals draagt. Via de pen wordt het gesprokene naar de gehoorapparaatjes van Yvette verzonden. ‘In het begin was het wennen. Indoen vond ik lastig en geluiden kwamen plotseling hard binnen. Nu kan ik niet meer zonder.’. ‘Behalve als ik roep dat je de tafel moet dekken’, vult de moeder van Yvette lachend aan.

Waarom Boddeüs in Franeker?

Woonachtig op een boerderij aan de rand van de Waddenzee bij Zwarte Haan, ligt de keus voor Boddeüs in Franeker niet meteen voor de hand. ‘Toch wel’, zegt moeders. ‘We wilden niet naar zo’n ‘ouderwetse’ hoorapparaten-winkel. En daarbij; we hadden goede verhalen over Boddeüs gehoord. Daar hebben we geen moment spijt van gehad. Martin – de audicien – voelt kinderen haarfijn aan, hij neemt de tijd, legt uit en denkt mee. Echt, perfect!’

Fotograaf: Joan van de Brug


Mw. Colée-Zorgdrager

Nu ik een hoorapparaat heb, ben ik een blijer mens!

‘Mijn halve leven ben ik al doof aan mijn linker oor. De KNO arts zei in 1980 dat er niets aan te doen was behalve opereren. Omdat succes niet was verzekerd en ik nare verhalen had gehoord, heb ik niets gedaan. Je past je aan, je gaat recht voor iemand zitten of vraagt of ze aan de goede kant willen gaan zitten. Vorig jaar liet ik mijn oor uitspuiten, maar omdat dat geen verbetering gaf, ben ik opnieuw naar de KNO arts gegaan. De CT-scan gaf geen duidelijk bewijs voor verkalking en na overleg gaf de KNO arts mij 3 mogelijkheden: niets doen, opereren of een hoortoestel. Voor dat laatste heb ik gekozen. Na een tip van mijn zus was ik al bij Boddeüs voor mijn ogen en wilde ik hier ook heen voor mijn hoortoestel. Als iets goed bevalt, heb je er vertrouwen in dat het goed komt.

En nu dan? Ik ben alleen maar positief! Na twee hoortoestellen op proef heb ik een eigen hoortoestel met een op maat gemaakt oorstukje. Met de afstandsbediening kan ik zelf het geluid regelen, maar dat is eigenlijk nooit nodig. Het hoortoestel heeft voor mij zoveel voordelen: ik kan weer meedoen, genieten van geluiden, zingen, gesprekken voeren en contacten leggen, hoe fijn is dat! Als je doof bent, leef je als het ware in een bubbel, het werd steeds stiller om me heen. Martin Dijkstra, mijn audicien, schakelde laatst onverwachts het hoortoestel even uit met de woorden “Zo was jouw leefwereldje”. Ik wist niet wat me over kwam, zo’n akelig gevoel in mijn hoofd. Toen besefte ik dat je echt anders in de wereld staat als je doof bent. Ik ben een blijer en ander mens geworden met mijn hoortoestel.’

Fotograaf: Joan van de Brug


Dhr. Dijkstra

Meneer Dijkstra kan nog een hele tijd vooruit met zijn hoortoestel

Geavanceerde oplossing voor bijzonder kritische klant

“Ik draag al twintig jaar in beide oren een apparaatje. In de herfst van 1999 constateerde mijn vrouw dat mijn gehoor wel eens wat minder werd. We hadden een grote huiskamer, als zij aan de ene kant zat en ik aan de andere, verstond ik eigenlijk niets van wat ze zei. Ook bij het zangkoor begon mijn gehoor me parten te spelen. Ik mocht regelmatig invallen voor de dirigent, maar als er vals gezongen werd ontging me dat volledig. Ja, toen werd het tijd om er iets aan te doen.

Die eerste hoortoestellen, net zoals de meeste daarna, vond ik vreselijk. Van die grote lompe dingen met opzichtige slangetjes. Zo stigmatiserend. Nee, daar moest en moet ik niet zoveel van hebben. Ik droeg ze dus lang niet altijd en dat was niet altijd even handig.

Een van de voornaamste argumenten om naar Boddeüs te gaan, is de loopafstand van een paar minuutjes. De winkel is van dinsdag tot en met zaterdag open, Boddeüs heeft een goede naam en staat dus altijd paraat voor een batterijtje of beurtje. En dat is gebleken. Want ik werd geweldig geholpen en heb een oplossing die perfect bij me past.

Mijn dochter had ook zo’n klein apparaatje en die wilde ik ook. Deze hoortoestellen heb ik dus sinds maart. Wat ben ik blij dat ik nu een geweldige oplossing heb. Heel klein en heel erg goed. Deze heb ik de hele dag in en je ziet er bijna niets van.

Kijk maar eens hoe klein en via de app op mijn mobieltje regel ik ze helemaal in op de omgeving. Je kunt ongewenste geluiden perfect filteren en links en rechts afzonderlijk instellen. Heel handig bijvoorbeeld tijdens mijn vergaderingen in de cliëntenraad van Borniahuis. Zo goed als onzichtbaar. Ik ben nog nooit zo blij geweest met mijn hooroplossing. Het is een goede investering, want ik ga nog wel even mee. Mijn vader is 94 geworden en ik rij nog auto. En… ik wil nog wel even de jonge koolmeesjes horen piepen in de lente.”

Fotograaf: Joan van de Brug