Mw. Colée-Zorgdrager

Nu ik een hoorapparaat heb, ben ik een blijer mens!

‘Mijn halve leven ben ik al doof aan mijn linker oor. De KNO arts zei in 1980 dat er niets aan te doen was behalve opereren. Omdat succes niet was verzekerd en ik nare verhalen had gehoord, heb ik niets gedaan. Je past je aan, je gaat recht voor iemand zitten of vraagt of ze aan de goede kant willen gaan zitten. Vorig jaar liet ik mijn oor uitspuiten, maar omdat dat geen verbetering gaf, ben ik opnieuw naar de KNO arts gegaan. De CT-scan gaf geen duidelijk bewijs voor verkalking en na overleg gaf de KNO arts mij 3 mogelijkheden: niets doen, opereren of een hoortoestel. Voor dat laatste heb ik gekozen. Na een tip van mijn zus was ik al bij Boddeüs voor mijn ogen en wilde ik hier ook heen voor mijn hoortoestel. Als iets goed bevalt, heb je er vertrouwen in dat het goed komt.

En nu dan? Ik ben alleen maar positief! Na twee hoortoestellen op proef heb ik een eigen hoortoestel met een op maat gemaakt oorstukje. Met de afstandsbediening kan ik zelf het geluid regelen, maar dat is eigenlijk nooit nodig. Het hoortoestel heeft voor mij zoveel voordelen: ik kan weer meedoen, genieten van geluiden, zingen, gesprekken voeren en contacten leggen, hoe fijn is dat! Als je doof bent, leef je als het ware in een bubbel, het werd steeds stiller om me heen. Martin Dijkstra, mijn audicien, schakelde laatst onverwachts het hoortoestel even uit met de woorden “Zo was jouw leefwereldje”. Ik wist niet wat me over kwam, zo’n akelig gevoel in mijn hoofd. Toen besefte ik dat je echt anders in de wereld staat als je doof bent. Ik ben een blijer en ander mens geworden met mijn hoortoestel.’


Dhr. Dijkstra

Meneer Dijkstra kan nog een hele tijd vooruit met zijn hoortoestel

Geavanceerde oplossing voor bijzonder kritische klant

“Ik draag al twintig jaar in beide oren een apparaatje. In de herfst van 1999 constateerde mijn vrouw dat mijn gehoor wel eens wat minder werd. We hadden een grote huiskamer, als zij aan de ene kant zat en ik aan de andere, verstond ik eigenlijk niets van wat ze zei. Ook bij het zangkoor begon mijn gehoor me parten te spelen. Ik mocht regelmatig invallen voor de dirigent, maar als er vals gezongen werd ontging me dat volledig. Ja, toen werd het tijd om er iets aan te doen.

Die eerste hoortoestellen, net zoals de meeste daarna, vond ik vreselijk. Van die grote lompe dingen met opzichtige slangetjes. Zo stigmatiserend. Nee, daar moest en moet ik niet zoveel van hebben. Ik droeg ze dus lang niet altijd en dat was niet altijd even handig.

Een van de voornaamste argumenten om naar Boddeüs te gaan, is de loopafstand van een paar minuutjes. De winkel is van dinsdag tot en met zaterdag open, Boddeüs heeft een goede naam en staat dus altijd paraat voor een batterijtje of beurtje. En dat is gebleken. Want ik werd geweldig geholpen en heb een oplossing die perfect bij me past.

Mijn dochter had ook zo’n klein apparaatje en die wilde ik ook. Deze hoortoestellen heb ik dus sinds maart. Wat ben ik blij dat ik nu een geweldige oplossing heb. Heel klein en heel erg goed. Deze heb ik de hele dag in en je ziet er bijna niets van.

Kijk maar eens hoe klein en via de app op mijn mobieltje regel ik ze helemaal in op de omgeving. Je kunt ongewenste geluiden perfect filteren en links en rechts afzonderlijk instellen. Heel handig bijvoorbeeld tijdens mijn vergaderingen in de cliëntenraad van Borniahuis. Zo goed als onzichtbaar. Ik ben nog nooit zo blij geweest met mijn hooroplossing. Het is een goede investering, want ik ga nog wel even mee. Mijn vader is 94 geworden en ik rij nog auto. En… ik wil nog wel even de jonge koolmeesjes horen piepen in de lente.”