Marianne Bosma (61) uit Minnertsga: ‘Ik wil een bril met karakter’

Dubbelzien? Tweemaal kijken? Dat doen anderen maar. En wel naar het eigenzinnige montuur van Marianne Bosma (61) uit Minnertsga. Het montuur is van het merk ‘Theo’. Kenmerkend is de slanke, geraffineerde dubbele lijnvoering die zich uitstekend leent voor onopvallende, multifocale beglazing.

Zonder bril en met bril, Marianne Bosma heeft meerdere hoeken van Fryslân gezien. Na twaalf jeugdjaren in het Gaasterlandse Bakhuizen was havenstad Harlingen lange tijd de woonplaats, met Leeuwarden als de plek om het beroep uit te oefenen. Tussen Harlingen en Leeuwarden reed een trein, en de machinist daarvan was Rintsje uit Menaldum. Oog in oog kreeg hand in hand als resultaat, en zo werd de woonboerderij van Rintsje de gezamenlijke residentie. Zo’n twee jaar geleden verhuisde het koppel naar een fraaie karakteristieke woning in Minnertsga. Marianne: ‘Wij houden van karakter, het moet iets speciaals hebben, dat maakt het leuker.’

‘Best wel eng, want er zaten geen glazen in’

Voor Marianne mag ook een bril karakter hebben. ‘Het oog wil ook wat. Niet alleen perfect geslepen multifocale glazen met prisma, maar ook een mooi montuur met een signatuur die bij me past. Omdat ik al eens de naam Boddeüs in Franeker had gehoord en gelezen, besloot ik daar samen met Rintsje naartoe te gaan. Wat een leuke ontvangst was dat. En toen ik zei dat ik wel eens ‘anders dan anders’ wilde, kreeg ik direct iets aparts op mijn neus. Dat was best wel eng, want er zaten geen glazen in.’. Ik zei: ‘Ik zie het niet zo goed, maar Rintsje zei dat het helemaal prima was. En ik kreeg daarna alleen maar leuke reacties. Zoals bij de kapper, die meteen opmerkte ‘Hee, o, dat is een Theo! Die heeft Elton John ook!’. ‘Ja, maar ik heb geen piano’, floepte ik eruit.

Zien en horen

Voor Marianne en Rintsje kan Boddeüs niet meer stuk. Wij zijn echt helemaal blij’, zegt een glunderende Marianne.

Fotograaf: Joan v/d Brug

Meer reviews