OorsuizenHeb je last van een piep of ruis die continu of regelmatig te horen is in je oor, dan kan dit tinnitus zijn. Bij sommige mensen is dit zo ernstig dat het hun leven beïnvloedt, ze kunnen niet meer normaal functioneren en worden gek van het geluid. Tinnitus komt vaker voor dan gedacht.

Hoorconsulent Marit van der Laan: ‘De precieze cijfers zijn niet bekend, maar naar schatting hebben meer dan 2 miljoen mensen tinnitus in Nederland. Wat tinnitus is? Het is een vorm van gehoorschade die verschillende oorzaken kan hebben. Bijvoorbeeld dat de trilharen in de oren zijn beschadigd en geen informatie doorgeven. Of verkeerde informatie doorgeven, zoals een piep of een ruis, die continu of regelmatig te horen is, zonder aanwijsbare oorzaak.

Hoe je tinnitus kunt krijgen?

Het kan veroorzaakt worden door een infectie, een te hoge bloeddruk of als bijwerking van medicijnen, lees dus altijd de bijsluiter. Maar de grootste boosdoener is lawaai en daar kun je gelukkig zelf wat aan doen.’

Hoeveel decibel kunnen je oren gemiddeld hebben?

Vanaf 80 decibel (dB) kan geluid al schadelijk zijn. Een stofzuiger, een wekker of handgereedschap zit rond die 80 dB. Door een klas met schreeuwende kinderen of met een heimachine kan 100 dB worden bereikt. Bij een piek van een symfonieorkest hebben je oren rond de 125 dB te verduren en bij een rockconcert kan 130 dB worden behaald.

Hoe kun je gehoorklachten voorkomen?

De meest voor de hand liggende oplossing is je oren beschermen. Gebruik oordopjes als je weet dat je in een omgeving komt met vele decibellen: op de motor, tijdens een concert of tijdens je werk. Zeker als het gaat om langere tijd. Hiervoor zijn standaard oordoppen te verkrijgen. Mooier is om ze op maat te laten maken, ze passen dan precies en filteren het geluid dat jij niet wilt horen naar een acceptabel niveau. Zo kun je bijvoorbeeld hele donkere zware geluiden laten wegfilteren, terwijl je wel een gesprek kunt volgen.

Wat kun je doen als je ernstige tinnitus hebt?

Beïnvloedt de piep, ruis of andere geluiden je leven dusdanig dat je niet goed meer kunt functioneren? Dan kun je het beste naar je huisarts gaan. De huisarts verwijst je indien nodig door. Bij klachten kunnen we een hoortoestel aanmeten met een tegengeluid, zodat de piep of ruis wordt geneutraliseerd.

Wil je meer weten over dit onderwerp of laten nakijken of je gehoorbeschadiging hebt? Maak dan een afspraak met onze audicien of hoorconsulent in Franeker, tel. 0517 39 20 01*.