Optometrie

Bij optometrie wordt niet alleen de sterkte van uw ogen gemeten, maar wordt ook gekeken naar de gezondheid van uw ogen. De optometrist is dan ook uw eerste aanspreekpunt als het om de gezondheid van uw ogen gaat. Een optometrist doet onderzoeken die ook bij de oogarts gedaan kunnen worden en zorgt voor de juiste bril en/of lenzen. U heeft geen verwijsbrief nodig en kunt altijd bij ons binnenstappen als u twijfelt over de gezondheid van uw ogen.

Het onderzoeken van uw ogen wordt uitgevoerd met de meest geavanceerde apparatuur. Bij veel oogaandoeningen kan de optometrist u direct adviseren, is dat niet mogelijk dan wordt u doorverwezen naar een oogarts. Voor bepaalde onderzoeken kan het zijn dat uw verzekeraar om voor vergoeding in aanmerking te komen, wel een verwijsbrief van uw huisarts wenst. Boddeüs Franeker is onderdeel van het samenwerkingsverband tussen huisartsen, orthoptisten en oogartsen, zo bent u verzekerd van de meest optimale zorg.

Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het beroep optometrist is wettelijk erkend als professional in de gezondheidszorg. De optometristen van Boddeüs hebben een vierjarige HBO-opleiding afgerond. En onze optometristen zijn lid van de OVN, dit is de belangenvereniging van alle optometristen. We werken volgens de Gedragscode voor Optometristen, volgen na- en bijscholing en zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (landelijk erkend kwaliteitskeurmerk).

Boddeüs zet ook de püntjes op uw ooggezondheid.

Onderzoeken

Kleur, vormen en plaatjes maken het beeld van de wereld om ons heen. Maar onze beleving kan verstoord worden door een afwijking of ziekte van het oog.

Met de komst van de nieuwste generatie oogscanners gebaseerd op de OCT technologie is Boddeüs in staat om oogziekten vroegtijdig op te sporen. Het risico op blijvende slechtziendheid wordt zo verkleind omdat eerder gestart kan worden met het behandelen.

Optometrische onderzoeken

Een onderzoek bij Boddeüs duurt gemiddeld 30 minuten. Wanneer uw ogen gedruppeld moet worden, komt daar de inwerktijd van de druppels nog bij (+/- 30 min.) Houd er rekening mee dat u tijdelijk waziger ziet en het oog lichtgevoelig wordt. Dit kan ongeveer 4-12 uur duren. Doordat het zicht door de druppels waziger wordt, kunt u beter niet autorijden direct na het onderzoek. Met de fiets of het openbaar vervoer is geen probleem. Nog verstandiger is het om u door iemand te laten brengen en halen. Vergeet ook uw zonnebril niet want het licht is de eerste tijd na het onderzoek erg fel aan de ogen!

Een oogonderzoek is pijnloos.

Optometrische onderzoeken

De meeste voorkomende onderzoeken zijn:

OCT-scan

We maken een scan van de voor-, binnen- en achterkant van uw ogen om zo heel nauwkeurig de gezondheid van uw ogen te controleren en mogelijke oogziekten vroegtijdig te kunnen detecteren.

Binoculair onderzoek

Hierbij onderzoeken we de samenwerking tussen beide ogen. Door een minder goede samenwerking tussen beide ogen kunt u onder andere hoofdpijn, vermoeidheids- en lichtgevoeligheidsklachten krijgen.

Gezichtsveldonderzoek

Onderzoek waarbij we kijken of er uitval is van het gezichtsveld.

Oogdrukmeting

Met dit onderzoek meten we uw oogdruk. Verhoogde oogdruk kan leiden tot glaucoom.

Netvliescheck

Hier controleren we het netvlies op mogelijke scheurtjes, om netvliesloslating te voorkomen.

Diabetesscreening

Controle van de ogen om te zien of er afwijkingen door suikerziekte aanwezig zijn.

Hoofdpijnklachten

Hoofdpijnklachten en vermoeidheid kunnen voortkomen vanuit de ogen. Wanneer u een of meer van de volgende klachten heeft, dan is het verstandig om uw ogen te laten onderzoeken door onze optometristen:

  • toenemende hoofdpijn in de loop van de dag
  • gevoelig voor licht
  • concentratieproblemen (denk aan scrollen met computer en leeswerk)
  • moeite om lang te lezen of te computeren
  • moeite met omschakelen van lezen naar verzien en andersom
  • vermoeide en branderige ogen
  • moeite met zien in de schemering (autorijden op een onbekende weg)
  • duizelingen bij hoofdbewegingen

De eerste screening bij Boddeüs om te beoordelen of er mogelijk hoofdpijn vanuit de ogen komt, is kosteloos. Komen er tijdens deze meting bijzonderheden uit zodanig dat vervolgonderzoek gewenst is, dan worden er voor deze vervolgonderzoeken kosten in rekening gebracht. Stuur altijd uw factuur naar uw zorgverzekeraar, ook als u niet zeker weet of de kosten wel worden vergoed.

Wazig zien

Er zijn verschillende oorzaken waardoor u minder scherp of wazig kunt gaan zien. Met het ouder worden van de ogen is het risico op het ontwikkelen van een oogaandoening waardoor het beeld minder scherp, vervormd of waziger wordt steeds groter.

Refractieafwijking

Het brandpunt komt niet meer op het netvlies. Dit is met een bril en/of lenzen te verhelpen.

Droge ogen

Het traanvocht functioneert niet goed. Uw ogen kunnen aanvoelen alsof u zand in uw ogen heeft, maar uw ogen kunnen ook de hele dag tranen. Uw kijkbeleving is het ene moment goed en het andere moment niet.

Macula degeneratie

Aandoening die schade aan de gele vlek (macula) veroorzaakt. De gele vlek is nodig om scherp te zien.

Corneadystrofie of degeneratie

Slijtage van het hoornvlies waardoor deze minder helder wordt. Uw beeld wordt wazig.

Cataract

Ook wel staar genoemd. Klik hier voor uitgebreide beschrijving.

Glaucoom

Ziekte waardoor de oogzenuw beschadigt. Klik hier voor uitgebreide beschrijving.

Diabetische retinopathie

Oogaandoening veroorzaakt door diabetes (suikerziekte). Klik hier voor uitgebreide beschrijving.

De optometristen van Boddeüs doen een volledig onderzoek van uw ogen om de problemen van wazig zien op te sporen en de nodige behandelingen vast te stellen.

Glaucoom

Glaucoom is een oogaandoening die schade aan de oogzenuw veroorzaakt. Hierdoor kan uw gezichtsveld minder worden. Schade veroorzaakt door glaucoom kan niet meer worden hersteld. Maar tijdige opsporing en goede behandeling kunnen verdere aantasting van de oogzenuw beperken.

Er zijn twee soorten glaucoom:

Chronische glaucoom

Een geleidelijke vorm waar u weinig van merkt, maar die de oogzenuw wel degelijk aantast.

Acute glaucoom

Door de verhoogde oogdruk ervaart u pijn, gaat u wazig zien en kunt u misselijk worden en hoofdpijn krijgen.

Glaucoom is erfelijk. Komt glaucoom in uw familie voor, laat dan periodiek uw ogen onderzoeken. Ook vanaf het 40ste levensjaar neemt het risico op glaucoom toe.

Glaucoomonderzoek
Om glaucoom op te sporen doen onze optometristen een aantal heel gerichte onderzoeken. Aan de hand van de uitslag wordt er bepaald hoe vaak u uw ogen moet laten controleren.

De optometristen van Boddeüs doen er alles aan om glaucoom in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen om zo de schade te beperken.

Diabetes

Als u suikerziekte (diabetes type 1 en type 2) heeft dan kunt u ook problemen krijgen met uw ogen. Diabetische retinopathie is schade aan het netvlies door suikerziekte. Door deze schade gaat u minder scherp zien. De schade ontwikkelt zich langzaam zodat u zelf weinig merkt totdat het netvlies al sterk is aangetast. Vroegtijdige opsporing betekent ingrijpen voordat er al grote schade is.

Symptomen van diabetische retinopathie zijn:

  • minder zien
  • wazig zien
  • wisselend zien (het ene moment duidelijk scherper dan het andere moment)

Om diabetische retinopathie vast te stellen, voeren onze optometristen een netvliesscreening uit. Bij verandering van de conditie van uw ogen zullen wij altijd overleggen met uw huisarts, oogarts en/of diabetesverpleegkundige om de vervolgstappen te bepalen.

Cataract/Staar

Cataract wordt ook wel staar genoemd en betekent een troebele ooglens. Normaal is de ooglens helder en doorzichtig zodat u een scherp beeld ziet. Door het troebel worden, kan licht minder goed worden doorgelaten en gaat u onscherp zien.

Meestal is cataract een ouderdomsziekte, maar het kan ook andere oorzaken hebben:

  • aangeboren
  • stofwisselingsziekte
  • medicijngebruik
  • oogverwondingen
  • overvloedige blootstelling aan zonlicht (UV-straling)
  • voeding, roken en alcohol

Cataract ontwikkelt zich meestal langzaam en het kan jaren duren voordat u klachten krijgt.

Symptomen van cataract kunnen zijn:

  • onscherp beeld, zowel veraf als dichtbij (alsof u door matglas kijkt)
  • kleurverandering, grijzer, grauwer minder kleurrijk
  • dubbelbeelden of schaduwbeelden zien met 1 oog
  • last van verblinding/schittering (bijvoorbeeld de koplampen van een tegenligger)
  • steeds wisselende brilsterkte
  • slechter zien in het donker

Met een optometrisch onderzoek kunnen onze optometristen bepalen hoe ernstig de mate van cataract is. Omdat veel symptomen ook kunnen duiden op een andere oogafwijking, raden wij u aan een volledig optometrisch onderzoek te laten doen zodat er een juist beeld ontstaat over uw ooggezondheid.

Boddeüs zet ook de püntjes op uw ooggezondheid!