Orthoptie

Een orthoptist is gespecialiseerd in de ontwikkeling en samenwerking tussen de ogen vooral bij jonge kinderen. Een orthoptist kan behandeling bieden bij verminderd zicht, scheelzien, een lui oog, dubbelzien, hoofdpijn en bepaalde leesklachten.

Kinderspreekuur Orthoptie

Vanaf 4 jaar oud kunnen kinderen bij de orthoptist Carlien Bijlsma van Boddeüs terecht. Zij kan beoordelen of het zicht normaal aan het ontwikkelen is of dat er sprake is van bijvoorbeeld een lui oog en/of brilsterkte. Indien nodig zal zij dit behandelen. Voor een oogmeting bij jonge kinderen is het bijna altijd noodzakelijk om te druppelen voor het bepalen van de juiste brilsterkte.

Als er in de familie luie ogen voorkomen of als er familieleden zijn met een bijzondere brilsterkte, dan is het verstandig om de ogen te laten testen. Is uw kind tussen de 4 en 12 jaar oud en twijfelt u over het zicht van uw kind, dan is een orthoptisch onderzoek absoluut aan te bevelen. Het kinderspreekuur is op  vrijdag op afspraak.

Door de goede samenwerking met huisartsen, oogartsen en orthoptisten in het ziekenhuis kunnen wij indien nodig snel doorverwijzen.
carlien-bijlsma
Orthoptist Carlien Bijlsma

Dyslexie

Leesproblemen komen op verschillende leeftijden voor. Zo hebben volwassenen en kinderen andere leesproblemen.

De oorzaak van leesproblemen bij volwassenen

De meest bekende oorzaak voor leesproblemen bij een volwassene is de veroudering van de ooglens. Het scherpstellen voor dichtbij verloopt steeds moeizamer, er is een leesbril nodig. Wanneer de sterkte geoptimaliseerd is en de leesproblemen blijven bestaan moet er gekeken worden naar de samenwerking tussen de ogen.

Leesproblemen bij kinderen

Veel kinderen hebben moeite met leren lezen. Dan wordt er al snel aan dyslexie gedacht. Vaak terecht, maar niet altijd.

Mogelijk kost het moeite om scherp te zien op korte afstand, omdat de ogen verziend zijn. Of de ogen hebben moeite met convergeren: het naar elkaar toe trekken van de ogen bij zien op korte afstand. Het is ook mogelijk dat de oogmotoriek niet optimaal is, waardoor het lastig is om de ‘oogsprongen’ te maken die nodig zijn bij het lezen.

Er zijn dus veel verschillende oogproblemen die belemmerend kunnen zijn bij het leren lezen.

Door middel van een orthoptisch onderzoek worden alle aspecten van de samenwerking tussen de ogen beoordeeld. De uitkomst van dit volledige onderzoek kan zijn dat de client gebaat is bij een bril, of dat er oogoefeningen worden geadviseerd.

Dyslexie kan er uiteraard niet mee worden verholpen, maar het kind heeft er wel baat bij als het zicht optimaal is. Laat bij twijfel altijd de ogen van het kind (onder de 12 jaar) controleren door een orthoptist.

Wilt u graag meer weten over de samenwerking van uw ogen of die van uw kind? Maak een afspraak met de orthoptist 0517 39 20 01.